4200
shadow

Teknik Özellikler

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Radio frekansı üzerinden etiketlere kimlik tanımlamasına imkan sağlayan etiketlere "RFID Etiket" adı verilir. Bu etiketler içerlerinde taşıdıkları yonga (chip) sayesinde veri depolaması yapabilirler. RFID Etiketler; silikon yonga, anten ve kaplamadan oluşmuştur. RFID Teknolojisi nesnelerin üretimden dağıtıma kadar hayatın döngüleri boyunca tanınıp takip edilmesini sağlar. Doğru bilgi ve hız, veri toplamanın iki temel unsurudur. Dolayısı ile nesne ve nesneye ait hizmetleri izlemek yönetmek, bunları ilgili yerlere yönlendirmek için nesneler hakkında detaylı bilgilere ve bu bilgilerin paylaşımına RFID teknolojisi hizmet eder.

RFID Etiketleri 125 kHz ile 2.45GHz frekansları arasındaki radio frekanslarını kullanarak çalışırlar. Etiketin frekans değerleri arttıkça  haberleşme mesafeside artar. Tüm dünyada yüksek frekanslı sistemlerde tercih edilen; 13.56MHz  frekansıdır.
UHF RFID frekans aralığında; Amerika'da; 902-928Mhz, Avrupa'da; 865.6-867.6MHz, Türkiye'de Avrupa ile aynı standartı kullanmaktadır.  Bu karar resmi gazetede 16.03.2007 tarihinde 26464 sayılı resmi gazetede yayınlanan KET yönetmeliği uyarınca alınmıştır, bu değerler EPCglobal Gen 2 standartındadır.

LF (30-300KHz) Mesafe 1 cm - 1.2 m
HF (3-30MHz) Mesafe 1 cm - 0.7 m
VFH (30-300MHz) Mesafe 1 - 3 m
UHF (300-1000MHz) Mesafe 1 - 3 m
Miccoware (1GHz ve üzeri) 1- 10 m

RFID Etiketler 64 bit'ten 8 MB' a kadar veri depolama özelliğine sahiptirler.

3 Ayrı çeşit RFID etiketi bulunmaktadır. Bu etiketler; pasif, yarı pasif ve etkin olarak sınıflandırılmıştır. Kullanımı yaygın olan pasif etiketler içerisinde bir güç kaynağı bulundurmazlar, okuyucunun gücü ile çalışırlar, yarı pasif etiklerde; etikete ufak bir güç kaynağı eklenmiştir, bu sayede okuyucudan güç almadan çalışabilirler, daha güvenilir ve okuyucuya sinyal gönderme yeteneğine sahiptir. Etkin etiketler; yarı pasif etiketlerin geliştirilmiş çeşitleridir, devrelerinin çalışması ve cevap sinyali üretimi için daha gelişmiş bir güç kaynağını yapılarında barındırmaktadırlar, bu nedenle maaliyetleri yüksek olduğu için tercih edilmemektedirler. SMART LABEL (Akıllı Etiket) RFID teknolojisi kullanan içerisine istenilen; ticari mal ve personele ait bilgileri taşıyabilen etikete verilen isimdir. RFID TAG ise RFID yonga'sının değişik şart ve ortamlara göre etiketin korumasını arttırılarak, uygun hale getirilmiş şeklidir.

RFID ETİKET SEÇİMİ:

 Rfid uygulamalarında en önemli detaylarından biri doğru etiketin seçimidir.
Etiket seçiminde dikkat edilmesi gerekenler aşağıda sıralanmıştır;

1. Etiket boyutları,
2.  Uygulanacak baskı çeşidi (termal yada termal transfer baskı),
3. Etiketin kullanılacağı barkod makinasının marka ve modeli,
4. Çalışma ortamının koşullarından etkilenmeyecek etiket malzemesinin seçilmesi,
5. Etiketin yapıştığı yüzeyi kavrama yeteneği,
6. Hedeflenen okuma mesafesinin belirlenmesi,
7. Etikette kullanılacak hafıza miktarının önceden tespit edilmesi,
8. Etiket sarım şekli ve üretim adedi.

Bu bilgiler doğrultusunda etiketin üretiminin yapılması gerekir.

RFID SİSTEMİNİN ÇALIŞMA PRENSİBİ:

 1. Etiket, anten ve okuyucu tarafından üretilen radio frekans alanı içerisinden geçtiğinde aktif edilir.
2.Etiket, radio frekans alanı içerisinden aldığı enerji ile sinyal üretir ve içerisindeki programlanmış yanıtı gönderir.
3.Okuyucuya bağlı ve RF alanında sinyal üretmiş anten etiket yanıtını algılar.
4.Alıcı-verici devre (ya da okuyucu) antenden aldığı denetleyiciye aktarır.
5.Denetleyici ilgili veriyi network arabirimi üzerinden arakatman yazılımına(middleware) gönderir.
6.Arakatman yazılımı(middleware) etiketler içerisinde bulunan bilgiyi RFID sistemi içerisindeki bu bilgiye ihtiyaç duyan herhanği bir sisteme aktarır.

EPC GLOBAL VE RFID AĞI:

EPCglobal; bir ürünün küresel olarak, tüm tedarik zinciri boyunca anında otomatik tanımlama ve takibini sağlama için RFID teknolojisini, var olan iletişim ağı altyapısını ve elektronik ürün kodunu (EPC) birleştiren, tedarik zincirinin gelişmiş etkinlik ve görünürlüğünü sağlayan; RFID sistemleri için küresel standartlar geliştirmeye odaklanmış yeni bir küresel ağ sistemidir.
 EPCGlobal, EPC teknolojisinin standartlaştırılmasını ve dünya çapında benimsenmesi amacıyla endüstri liderleri ve akademik kuruluşlardan oluşan üyelik-tabanlı bir kuruluştur. Türkiye EPCGlobal temsilcisi TOBB bünyesindeki GS1 'dir. EPC her bir nesneyi tek tek tanımlayabilmek için üretilmiş yeni bir nesne tanımlama standartıdır.

RFID SİSTEMİNİN ÇALIŞMA GEREKSİNİMLERİ:

 Rfid etiket,  rfid kodlayan bir barkod yazıcısı, bilgisayar ve(veya)network ağı, platforma uygun yazılım desteği(Middleware), ihtiyaçlarınıza bağlı olarak kablolu yada kablosuz okuyucular kullanabilirsiniz.

RFID ETİKETİN GENEL KULLANIM ALANLARI:

Hastaneler ve sağlık hizmetlerinde hasta takip sürecinin düzenlenmesinde,  market zincirleri, büyük perakendeciler, taşımacılık sektörü, hayvancılık ve besicilikte, kargo şirketlerinde, fabrika otomasyon sistemlerinde, endüstriyel üretimde, araç tanımlamalarında, kütüphanelerde, oteller, tatil köyleri ve eğlence merkezlerinde, kamu ve kuruluşların envanter takibi  ve depo yönetiminde RFID teknolojisi aktif olarak kullanılmaktadır.

Günümüzde RFID teknolojisi hemen her sektörde farklı uygulama alanlarıyla bir çok avantaj sağlamaktadır. Başarısı her geçen gün artan bu yeni teknoloji ile firmaların çalışan ve operasyon maaliyetini azaltmaktadır. RFID teknolojisi ile iş süreçlerindeki değişimler planlanabilir ve analiz edilebilir; en uygun etiket düzenlemesi ile sistem kurulup verimli bir şekilde yönetilmeye başlanabilir. RFID, yapabilecekleri sadece ürün tanımlama ve takibi ile sınırlı olmayan, çok geniş uygulama alanları bulunan bir teknolojidir. Gerçek zamanlı ticaret yapan ve varlıklarını her an kontrol edebilecek sistemlere ihtiyaç duyan firmalar için biçilmiş kaftandır.

KAYNAKLAR:
[1].Finkenzeller K., "RFID Handbook:Fundamentals and Applications in Contacts Smart Cards and Identificatiıon", John Wiley&Sons Ltd., Chichester, 2003[2].Bhatt H., Glover B.,"RFID Essentials",O'Reilly Publishing,2006[3].Brown,D."RFID Implementation",McGraw-Hill Comp., Newyork,2007

*Ürünler hakkında daha detaylı bilgi için arayabilir, fiyat teklifi alabilirsiniz.